dinsdag 10 mei 2016

feestje voor God

Onze collega en vriendin Cristian, had ons (Jordy en mij) uitgenodigd voor een feestje bij haar thuis. Vooraf had ze ons verteld dat ze dit feestje zou geven, omdat ze God dankbaar is dat het weer beter gaat met haar en haar familie. Ze vertelde dat ze een aantal jaar geleden nog in armoede leefde, ze had bijna geen geld en leefde van het eten dat ze kreeg van een nicht. Nu alles weer beter gaat vond ze dat het tijd was voor een feestje ter ere aan God, die haar en haar familie door deze moeilijke periode heen heeft geholpen.
Op de zaterdag voor het feestje waren Jordy en ik al aan het fantaseren wat voor een feestje het zou worden. Zou er een piƱata zijn, zou er gedanst worden, zouden er liedjes over jezus worden gezongen? We wisten totaal niet wat we konden verwachten van het feestje, maar we waren erg benieuwd.
Zondag werden we opgehaald door onze nieuwe vriend Orlando, om samen met een taxi naar Cristian te gaan. Toen we daar aankwamen viel mijn mond open van verbazing. De tuin stond vol met stoelen, misschien wel honderd. Er was een partytent neergezet en er stond een altaartje met fruit en groente eromheen. De tuin was zo mooi versierd en iedereen was heel netjes en feestelijk gekleed, het leek wel een bruiloft. Niet veel later stopte er een auto voor het huis. Uit deze auto stapte mannen met een keyboard, drumstel en geluidsinstallaties. Dit was niet zomaar een feestje, ze hadden echt  groot uitgepakt. Jordy vroeg later nog aan Cristian: ‘’hier heb je vast dagen voor moeten voorbereiden of niet?’’ waarop Cristian antwoordde: ‘’nee hoor, ik heb alles vanochtend regelt’’. Als er iemand is die weet hoe je een feestje moet geven, dan is het wel Cristian.
Toen alle gasten gearriveerd waren kon het feest beginnen. Cristian heette haar gasten welkom en vertelde door de microfoon waarom ze dit feestje gaf. Daarna kwam er een vrouwelijke pastoor aan het woord, ze las een stuk uit de bijbel voor, waarna iedereen zijn bijbel erbij pakte en mee ging lezen. Na de verhalen uit de bijbel werd er gezongen, liedjes over God en Jezus, maar dan niet op de manier zoals wij dat in Nederland doen, nee het waren hele leuke en vrolijke liedjes. Telkens kwam er weer iemand anders van de kerk naar voren om een liedje te zingen en alle gasten zongen mee. Het was prachtig om te zien hoe de mensen helemaal in trance raakte bij het zingen van de liedjes.
Na het zingen werd er eten en drinken uitgedeeld, Chap Suey, Churros met ananasvulling en frisdrank. In Nederland is het een gewoonte om na het eten nog even te blijven hangen, maar hier ging iedereen na het eten weer naar huis en niet met lege handen. Het fruit en de groente die bij het altaar lagen werden meegenomen door de gasten, het was een offer aan God, maar omdat God het niet kan eten mochten de gasten het meenemen.
Het feestje voor God was een geweldige ervaring die ik niet snel meer zal vergeten. Misschien zouden er in Nederland een stuk meer gelovigen zijn als ze het geloof zouden belijden op dezelfde manier als hier.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten